Premužićeva staza Velebit

Lagana staza po Velebitu 🚶🏻‍♀️
Krasno 96, 53274, Krasno
1 / 6
Nacionalni parkPoučna stazaŠetnica

Opis

Voliš istraživati nove putove, planinariti, inspirirati upoznavanjem Hrvatske? Onda je vrijeme da upoznaš Velebit putem prelijepe Premužićeve staze.

A što je ta Premužićeva staza? To je planinarski put dug 57 kilometara koji prolazi dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita i izgrađen je, vjerovao ili ne, u kamenu. Vodi te kroz UNESCO-ovu svjetsku baštinu, Hajdučke i Rožanske kukove, najnepristupačnije dijelove sjevernog Velebita.

Tko je sagradio stazu? Ministar trgovine i industrije Kraljevine Jugoslavije dr. Ivan Krajač osigurao sredstva, a Ante Premužić, po kome je dobila ime, ju je izgradio. Gospon Ante bio je strastveni planinar i zaljubljenik u Velebit, pa je pazio da bude savršeno uklopljena u okoliš... i uspio je!! 💪💪 Staza je čak i prozvana remek djelom graditeljstva suhozidom.

Stazu započinješ od Planinarskog doma Zavižan do Planinarskog doma Alan preko Rossijeve kolibe ili obrnuto. Početna je nadmorska visina 1520 metara, a najviša točka je na 1620 metara n.v.. Pri kraju, dionica se spušta na "samo" 1340 metara. U svakom slučaju, bilo bi dobro da unaprijed isplaniraš put i razmisliš o noćenju među velebnim planinama, u jednom od domova.

Pitali smo Darka, zaljubljenika u svoju Liku o ovoj stazi. Rekao nam je da je staza vrlo lagana i vrlo interasantna. Trebaš se pripremiti za prvi dio od 15-ak kilometara jer je poseban i prolazi NP Sjeverni Velebit. Uživaj u pogledu na more i divi se jedinstvenim strogim rezervatom- Hajdučkim i Rožanskim kukovima. Okreni se oko sebe i dobro pogledaj koje se endemske vrste nalaze na Velebitu. Sigurno znaš bar jednu, a nalazi se na kovanici. 😉

Trebaš se informirati o Velebitu, ali za stazu ne moraš biti profesionalni planinar jer tehnički nije zahtjevna. Nemoj biti kao naši prijatelji susjedi i ići u japankama. Za ovu stazu trebaš udobne planinarske tenisice, višeslojnu odjeću, kabanicu, hranu, piće i mobitel s punom baterijom. Dobro bi bilo ići u društvu, ne samo zbog sigurnosti već i zbog zagarantirane zabave! 🥳

Nacionalni parkPoučna stazaŠetnicaVIdikovacPlanineŠetanjePlaninarenje