Eden destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok

Otkrij kulturu i povijest istoka Hrvatske
Županijska 2, 32000, Vukovar
1 / 10
MuzejiZnamenitostiGrad

Opis

Znaš da ima toliko toga za vidjeti u Slavoniji, a ne znaš odakle početi?

Istok Hrvatske prepun je povijesnih priča, bogat je kulturom, a poznat je po ukusnim specijalitetima i vrhunskom vinu. Ideš li s obitelji, solo ili u paru, u Vukovarsko-srijemskoj županiji doživjet ćeš nešto što nema u cijeloj Hrvatskoj, ali ni u svijetu! 😯

Možda stroj za putovanje kroz vrijeme još nije izumljen, ali ova tura ti je dobra zamjena vremeplovu. Nije to samo putovanje kroz vrijeme već i kroz kulturu Zapadnih Srijemaca i njihov način života. Totalno ćeš se iznenaditi novijom poviješću, manifestacijama, krajolikom koji se dinamično doživljava, inspiriran vrhunskim vinima i toplom dobrodošlicom njegovih stanovnika.

Pa odakle započeti upoznavanje s Istokom? S muzejima! Muzeji su čuvari života koji unutar svojih zidova, u mističnim odajama čuvaju prošlost od zaborava. A mi te vodimo kroz čak tri važna, zanimljiva i moderna muzeja!

Vukovar, kao sjedište najistočnije hrvatske županije, nije samo grad baroka i grad na dvije rijeke- Dunavu i Vuki.. to je i mjesto susreta Slavonije i Srijema, raj za gurmane i vinoljupce, ljubitelje aktivnog odmora i zaljubljenike u plodnu ravnicu. 😊

Mjesto gdje se prošlost priča na moderan i interaktivan način možeš pronaći u dvorcu Eltz gdje smješten je Gradski muzej Vukovar. Dovoljno je reći: prekrasan, jedinstven, neponovljiv. Zbog svoje duge, burne, ali i ponosne prošlosti jednostavno ćeš se oduševiti ljudima ovog predivnog grada, njihovim životima i duhom prošlosti koji te prati ne samo u ovom velebnom zdanju na obalama Dunava, već i u cijelom gradu! U Spomen domu Ovčara i u muzeju u vukovarskoj bolnici, pronaći ćeš izmiješane emocije, ponos i hrabrost ljudi koji su se borili za svoj grad. Nakon što dođeš tamo, osjetiš emocije koje su obilježile to razdoblje i shvatiš kolika je duboka povezanost Vukovaraca sa svojom poviješću, nećeš biti ravnodušan. ❤️

Na pet kilometara nizvodno od Vukovara, otkrij Pariz neolitika iliti Vučedol. Nije ni čudo da ga nazivaju tako jer je sve prije više od pet tisuća godina život vrvilo životom. Dovoljno ti je reći da se tu razvila civilizacija otkrića koja su istovremena i po svome značaju ravna egipatskoj, mezopotamskoj i kineskoj civilizaciji, a Vučedol kao njezino središte s pravom se može nazvati europskom Trojom.

Muzej vučedolske kulture sam po sebi je prava arheološka, muzeološka i arhitektonska atrakcija. Na jednom mjestu su prikazali kako je Vučedolska kultura fenomen jedne civilizacije. Fascinira da su stari Vučedolci imali toliko duhovnih, intelektualnih i revolucionarnih tehnoloških postignuća, kojih ni sami nisu bili svjesni.

Znaš li da Orion nije samo pirotehnika? U muzeju možeš vidjeti prvi indoeuropski kalendar-koji se i zove Orion, možeš saznati da su Vučedolci prvi proizveli broncu na svijetu i prvu pilu u Europi! 🤩 Nećemo ti sve otkriti, ali moramo ti spomenuti da istražiš zbog čega je vučedolska golubica- jarebica toliko poznata i čemu je služila 😉

Istok Hrvatske bez grada između moćnog Dunava i beskrajnih brežuljaka Srijemskog vinogorja, jednog od najljepših povijesnih gradića u ovom dijelu Europe, ne bi bio potpun! Pored vrhunskog vina, u Iloku se obilazak zaštićenog kulturno – povijesnog kompleksa ne propušta! U njegovu središtu očuvana je tvrđava iz 14. i 15. stoljeća – nekadašnje sjedište Nikole Iločkog, bana Hrvatske i kralja Bosne. Tu su i crkva i svetište svetog Ivana Kapistrana, rijetki osmanlijski spomenici – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, palača Odescalchi u kojem je smješten Muzej grada Iloka s modernim postavom na tri kata, stari vinski podrum iz 15. stoljeća i priča kako su neke butelje preživjele čak dva rata.

Malo kulture, malo povijesti, malo vina i tri predivna mjesta k'o stvorena su za uživanje i upoznavanje nepoznatog istoka Hrvatske. Kada prođeš sve ove lokacije sigurno će ti biti jasno zašto je Vukovar – Vučedol – Ilok pobjednik nacionalnog izbora za „Europsku destinaciju izvrsnosti“ (EDEN) za 2016./2017. godinu na temu „Kulturni turizam". Mi već znamo kad idemo, a ti?

MuzejiZnamenitostiGradUrbano istraživanjeDvorac

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Istraži tri najznačajnija muzeja samog istoka Hrvatske
  • Zanimljiv način za djecu da nauče o povijesti, kulturi i običajima ovog kraja
  • Degustiraj najbolja iločka vina koja se piju i na engleskom dvoru