Dvorac Trakošćan

Najljepši hrvatski dvorac za koji već sigurno znaš
Trakošćan 4, 42253, Bednja
1 / 8
DvoracUtvrdaMuzeji

Opis

Voliš dvorce, kulturu i prirodu? Onda moraš posjetiti Trakošćan! Već znaš za njega? Odlično jer onda nemaš isprike da ne odeš! 😉

Trakošćan je dvorac koji je nastao krajem 13. stoljeća, a naziv je dobio prema tračkoj utvrdi (arx Thacorum) ili po vitezovima Drachenstein koji su u to vrijeme tu gospodarili.

Nažalost, ne znamo tko su bili prvi gospodari, ali znamo da u 14. stoljeću gospodarenje dvorcem prešlo na grofove Celjski. Oni su istovremeno gospodarili i čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i od tada Trakošćan prelazi iz ruke u ruku. Takvu su sudbinu imali i mnogi drugi poznati dvorci. Kasnije, Trakošćan pripada vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu pa podbanu Ivanu Gyulayu, da bi na kraju 1566. godine došao u ruke države.

Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću, čime dvorac 1584. godine stječe obitelj Drašković.

U drugoj polovici 18. st. dolazi do napuštanja Trakošćana, što traje sve do polovice 19. stoljeća kada ga podmaršal V. Drašković obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju. Ubrzo nakon toga dvorac postaje nacionaliziran.

Park ispod kojeg hlapi jezerce je među najljepšim pogledima u Hrvatskoj, ali i najljepšim šetnicama, pogotovo sa curom ili dečkom. Ako te stvarno zanima povijest, nemoj propustiti posjetiti i muzej sačinjen od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i brojnih drugih povijesnih predmeta.

Ono što moraš posjetiti je i poučna staza "Put vila" kojom ćeš uz 20 poučnih točaka otkriti prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i okolice. Za otprilike pet kilometara trebat će ti dva sata lagane šetnje, a predah možeš potražiti u ribarskoj kućici.

Informacije

Radno vrijeme: Otvoren svaki dan od 10:00 do 18:00.

Cijene ulaznica:

  • Odrasli - 40 kn
  • Učenici do 18 godina - 20 kn
  • Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz u park i dvorac.
  • Audio vodiči su besplatni

Znaš li da ga je jedan od najboljih i najpriznatijih svjetskih turističkih magazina Conde Nast Traveler svrstao među 12 najljepših dvoraca u Europi? Zašto je to tako, najbolje da otkriješ sam. 😉

No jedno je sigurno, Trakošćan je dvorac koji uvijek oduševljava, nije bitno koliko ga puta posjetiš. Zato nemoj propustiti priliku i dođi naučiti nešto više o povijesti hrvatskih prostora, a uz to provedi dan okružen prirodom. 😄

Trakošćan 4, 42253, Bednja
10:00 - 18:00
DvoracUtvrdaMuzejiJezeraPlanineŠetnicaPoučna stazaŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Otkrij zašto je dvorac svrstan među 12 najljepših u Europi
  • Nauči nešto novo o jednima od vlasnika - obitelji Drašković
  • Uživaj u šetnjama pored jezera ispod dvorca