Tvrđava sv. Nikole

Upoznaj UNESCO-ov biser venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva na moru
Obala dr. Franje Tuđmana 4, 22000, Šibenik
1 / 4
Urbano istraživanjeUtvrdaStari grad

Opis

Šibenik se može pohvaliti bogatom kulturnom poviješću. To je grad sa četiri tvrđave, od kojih je jedna na popisu UNESCO-ove svjetske baštine u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17.stoljeća, a to je tvrđava sv. Nikole.

Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole jedinstveni je spomenik svjetske graditeljske baštine koji je 2017. upisan na Popis svjetske baštine UNESCO-a među šest odabranih fortifikacijskih utvrda Hrvatskoj, Italiji i Crnoj Gori, u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17.stoljeća."

Ona je biser venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva 😍 jer je jedina je mletačka vojna utvrda smještena isključivo na moru. Izgrađena je u 16. st. na otočiću Ljuljevcu, mjestu gdje je nekada bio benediktinski samostan sv. Nikole, po kojem je, pogađate, dobila ime!

Izvorno je građena tako da sa svih strana bude okružena morem, no s vremenom je nasut put od kopna do otočića Školjića, pa do otočića Ljuljevca na kojem se tvrđava nalazi. Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije izgradila je drveni most koji propušta strujanje mora i osigurava jednostavan pristup Školjiću s kopnene strane. Međutim u tvrđavu se kopnenim putem još uvijek ne može ući.

Kako do tvrđave?

Do tvrđave možeš doći nakon kupnje ulaznice, isključivo brodskom vožnjom u organizaciji JU Priroda ŠKŽ.  Brod polazi sa šibenske rive (sa mula Krke koje se nalazi odmah ispred Info-centra Tvrđave sv. Nikole i Superior City Hotel Bellevue). Vožnja brodom traje oko pola sata, a razgledavanje tvrđave oko 50 minuta.

Brodska vožnja idealna je za uživanje u panoramskim pogledima na grad i Kanal sv. Ante, zato nemoj zaboraviti napuniti bateriju i okinuti nekoliko fotki📸. Više o šetnici "Kanal sv. Ante" pročitaj ovdje.

Razgledavanje tvrđave

Definitivno najbolja stvar kod razgleda tvrđave su audiovizualni mobilni vodiči (na više jezika) koji ti daju uvid u život na tvrđavi i građevinama koje su se ondje nalazile, na točno određenim točkama. Točke proširene stvarnosti nalaze se na raznim lokacijama na tvrđavi kao što su prostorija koja je služila za pranje i kupanje, zatvor, barutana, terasa...

Time je u prostoru tvrđave ostvarena zanimljiva interpretacija lokaliteta, a sigurni smo da ćeš uživati. 😉

U cijenu ulaznice je uključen: prijevoz brodom, pratitelj na brodu i tvrđavi, razgledavanje uz višejezični mobilni vodič i upoznavanje sa povijesnim i prirodnim znamenitostima "Kanala sv. Ante" tokom vožnje.

Ulaznice možeš kupiti ovdje ili na prodajnom mjestu koji smo ti linkali niže.

Planiraš do Šibenika? Udružili smo se sa Superior City Hotel Bellevue (u kojem smo i sami odsjeli) te smo ti sredili odličnu ponudu za smještaj u samom hotelu.

Probudi se s osmijehom na licu jer te u sobama čeka pogled na UNESCO-vu katedralu sv. Jakova i tvrđavu sv. Mihovila ili kanal sv. Ante (ili oboje). 😍

Korisne informacije

Foto📸: TZ grada Šibenika

UPOZNAJ REGIJU

Tražiš smještaj u Hrvatskoj? Od sada, samo za naše članove, osiguravamo najbolje cijene hotela. Ponudu hotela pregledaj ovdje.

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja u Hrvatskoj

Obala dr. Franje Tuđmana 4, 22000, Šibenik
Urbano istraživanjeUtvrdaStari gradMuzejiObilazakZnamenitostiGradMoreŠetnicaŠetanje