Tvrđava sv. Mihovila

Tvrđava sa najprestižnijom ljetnom pozornicom u regiji i neprocijenjivim kulturno-povijesnim značajem
Zagrađe 21, 22000, Šibenik
1 / 8
UtvrdaStari gradSpomenik

Opis

Tvrđava koja je simbol neprocjenjivog kulturno-povijesnog značaja za Šibenik i Hrvatsku te je jedan od glavnih pokretača razvoja grada Šibenika kroz nove glazbeno-scenske, kulturne i druge programe - upoznaj tvrđavu sv. Mihovila!

Tvrđava sv. Mihovila izgrađena je na strmoj stijeni, podno koje se razvio srednjovjekovni Šibenik, a ime je dobila prema crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu koja se nalazila unutar tvrđave. Sv. Mihovil je od najranijeg razdoblja zaštitnik grada Šibenika i to nam svjedoči najstariji gradski pečat iz 13. stoljeća koji prikazuje Mihovila kako bdije nad zidinama grada.

Znaš li da je tvrđavu pogodio grom ⚡️ 1663. godine, točno u skladište baruta, što je dovelo do velike eksplozije i požara od kojih je izgorjela crkva sv. Mihovila? No, to nije bio jedini put kada je tvrđava doživjela ovaj scenarij, 1752. godine grom je uzrokovao još snažniju eksploziju i uništio velik dio zapadnih zidina!

Velika ljetna pozornica jedna je od najprestižnijih otvorenih pozornica u regiji 😍

Tvrđava je stoljećima bila zatvorena za Šibenčane i čuvala svoje tajne, no revitalizacijom koja je započela 2012. godine dobila je novu funkciju i sada je, između ostalog, dom jedne od najprestižnijih ljetnih pozornica u regiji. Mi se već uvelike veselimo ljetnim koncertima🥳, a tvrđava sv. Mihovila može se pohvaliti velikim imenima na glazbenoj sceni. Ne doživjeti koncert na Mihovilu, ispod neba, iznad mora, bilo bi stvarno velika šteta! Pregledaj program koncerata.

Vremeplov koji te vodi kroz šibenska stoljeća

Jedna od najimpresivnijih atrakcija tvrđave koju smo doživjeli je povijest ispričana 3D mapiranjem kroz projekcije u cisternama tvrđave. 😍 Donedavno skrivene, dvije cisterne iz 15. stoljeća, sada su pozornica za projekcije koje ti prikazuju najvažnije događaje za grad Šibenik te borbu sv. Mihovila i zmaja. Projekcijom je stvarno jako impresivno ispričana povijest Šibenika, a naglasak je na tvrđavu iz koje je grad nastao. Ukupno trajanje ove dvije projekcije je oko 15 minuta, a za raspored prikazivanja projekcija slobodno pitaj ljubazne djelatnike info pulta!

Obiđi tvrđavu s multimedijalnim vodičem, a sadržaj će se samostalno aktivirati u trenutku prolaska pored točke u kojoj je svaka tema zasebna crtica povijesti. Projekcije u cisternama i multimedijalni vodič su dostupni svim posjetiteljima na korištenje uz kupnju ulaznice.

Korisne informacije za tvoj plan posjeta tvrđavi pronađi ovdje.

UPOZNAJ REGIJU

Tražiš smještaj u Hrvatskoj? Od sada, samo za naše članove, osiguravamo najbolje cijene hotela. Ponudu hotela pregledaj ovdje.

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja u Hrvatskoj

UtvrdaStari gradSpomenikGradUrbano istraživanjeKoncertiMuzejiZnamenitosti