Tulove Grede Velebit

Velebitski fenomen u planinarskoj avanturi
Jasenice
1 / 8
PlanineMorePoučna staza

Opis

Žudiš za novom planinarskom avanturom, dugom šetnjom po svježem zraku i fantastičnim kadrovima? Čudnovati krški fenomen Tulove grede koji se nalazi u Parku prirode Velebit je savršeno rješenje za tebe. 🧗

Luka Kajinić u grupi (Savjetnik za putovanja - Travel Advisor) na Facebooku, opširno nam je dočarao svoj put do Tulovih greda od A do Ž.

Tulove grede, jedna od najimpresivnijih lokacija na Velebitu, nisu bez ikakvog razloga dugo vrijeme bile popularno odredište. Danas otkrivamo što nam sve ova skupina stjenovitih kukova južnog Velebita nudi.

Prolazeći autocestom ili magistralom kod Zadra nemoguće je ne zapaziti oštre vrhove koji se uzdižu iznad tunela „Sveti Rok“. Gledajući s te strane, možda se čini neosvojivo ali do vrha se može doći sa sjeveroistočne strane. Ove stijene su bogate narodnim predajama po kojima su se tamo legli zmajevi iz jaja, a u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. 🐉 Postoji i treće mitsko biće po kojem je planinski prijevoj „Kraljičina vrata“ dobio ime, a to je Crna kraljica koja je donosila nesreću svima koji se našli na tom putu. Ali bez straha, to su samo narodne priče!

Zašto su posebne su otkrili još 60-ih kad su se snimali vestern filmovi po romanima Karla Maya o poglavici Winnetou. Snimljeno je čak 11 nastavaka koji su se snimali od 1962.-1968. Čak se može naići na poštanski sandučić „Karl May fanbox“. 🤠

Sad malo o stazi!

Za one kojima nije dovoljno sat vremena šetnje za duplo dužu vožnju, postoji opcija pješačenja od samog tunela „Sveti Rok“. Za taj pothvat se pripremite na 5:30 h hoda uz pauze.

S Majstorske ceste do početka staze prema Tulovim gredama može se uživati u prekrasnim pogledima. Dok se prolazi uz crkvu Svetog Frane pogled nam se pruža prema Novigradskom i Karinskom moru.🌊 Od tog trenutka pa do „pravog“ početka staze koja nas vodi do vrha Tulovih greda nas dijeli oko sat vremena.

Na zidu samog početka staze se mogu vidjeti slike sa snimanja vestern filmova o poglavici Winnetou.

Dio puta do zadnjih 50 metara je poprilično jednostavan. Tih 50 metara do samog vrha je veći pothvat na koji se ne usudi svatko tko nije siguran u svoje penjačke vještine. Dolazi se do kamene stijene na kojem je postavljena sajla po kojoj se treba spustiti i nastaviti avanturu uspona četveronoške. Pazite da vam putem ne puknu nove hlače, kao i našem Luki, jer ćete morati glumiti Spidermana. 🕸

Kad se popneš na sami vrh, pogled je neopisiv. Pogled na more, Majstorsku cestu i njezin zmijolik oblik, Sveto brdo i Sjevernu Ličku stranu su definitivno razlozi radi kojih se isplati prevaliti ovaj put! Hrana je uvijek ukusnija uz odličan pogled pa svakako ponesi hranu i iskoristi priliku za ručak na vrhu. Ako previše puše i ako je hladno uvijek se možeš vratiti i pronaći zaklon te uživati u hrani na sigurnom od vjetra i hladnoće.

Dobro je za znati! 🤔

  • Iako je prilično jednostavna staza, za zadnjih 50 metara je ključna obuća koja je stabilna i nije skliska
  • Vrlo je bitno obući se u skladu s uvjetima i imati na umu da na vrhu zna biti hladnije i dosta puhati
  • Ponesi dovoljno tekućine i hrane
  • Duža ruta traje 5:30h uz 30 min za ručak
  • Najviša visina je 1120m
  • Ulaz je besplatan!

Fotografije (prva do šesta): Tea Grginović Fotografije (sedma do deveta): Mirela Šmajgl

Pročitaj slične članke - predlažemo ti:

Kad već čitaš o Velebitu, pogledaj i Premužićevu stazu, a tu je i velebitska staza Terezijana!

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Jasenice
PlanineMorePoučna stazaVježbanjeŠetanje