Stari grad Ozalj

Posjeti nekoć neslužbenu hrvatsku prijestolnicu
Ul. Zrinskih i Frankopana 20, 47280, Ozalj
1 / 6
GradDvoracUtvrda

Opis

Voliš povijest i istražuješ novo mjesto za posjet? Ne traži više, jer prekrasni Ozalj ti je pred vratima!

Ozalj, gradić na prijelazu Kupe iz brdskog u ravničarski tok, niknuo je između šumovitih brežuljaka i smaragdne rijeke (na koji pucaju predivni pogledi sa Starog grada). Na vapnenačkoj stijeni, iznad tihe Kupe, ponosno stoji Zrinsko-frankopanski Stari grad, simbol Ozlja i srce njegovog povijesnog razvitka.

U okolici, ali i unutar samih zidina, nađeni su prapovijesni, starorimski i srednjovjekovni arheološki nalazi. Međutim, prvi povijesni zapis o gradu potječe iz 1244. godine. Kao vlasnici grada smjenjivale su se najmoćnije porodice: Babonići, Frankopani i Zrinski. Štoviše, u 17. stoljeću tijekom stolovanja bana Petra Zrinskog on doživljava svoje najsjajnije razdoblje jer je tada postao neslužbena hrvatska prijestolnica.

Tragičnim smaknućem bana Petra Zrinskog i grofa Frana Krste Frankopana 1671. godine nasilno je prekinut procvat grada. U 18. st. temeljito ga pregrađuju novi vlasnici, Perlas i Batthyani. Oni su do tada pretežito gotičkom gradu dali današnji, barokni izgled.

Od 1928. godine dvorac je posebnom darovnicom kneza od Thurn i Taxisa, Alberta Maria Lamoral, predan u ruke družbi „Braće hrvatskoga zmaja” na brigu i čuvanje kao kulturno i povijesno dobro u službi hrvatskog naroda.

Danas je u Starom gradu Ozalj smješten Zavičajni muzej Ozlja koji posjeduje vrlo detaljnu povijesnu i arheološku zbirku artefakata Ozlja i okolice.

Ovaj gradić će te sigurno oduševiti, a naučit ćeš puno više o njegovoj povijesti. Nemoj puno razmišljati, posjeti Ozalj i #upoznajhrvatsku! ❤️

GradDvoracUtvrdaStari gradMuzejiObilazakRijekeŠetnicaVIdikovacŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Posjeti Zavičajni muzej Ozlja gdje ćeš vidjeti puno zanimljivih stvarčica
  • Nauči nešto novo o vlasnicima grada Zrinskim i Frankopanima
  • Pogledaj prapovijesne, starorimske i srednjovjekovne arheološke nalaze