Slap Krčić

Nezaboravan prizor najljepšeg i najvećeg slapa rječice Krčić
Kovačić
1 / 3
Nacionalni parkPoučna stazaŠetnica

Opis

Imamo odličnu ideju za izlet u prirodu! Posjeti slap Krčić koji se ulijeva u vrelo Krke, a taj nevjerovatni prizor sigurno će te ostaviti bez daha! 😍

Najveći i najljepši slap rječice Krčić jest upravo Topoljski buk, takozvani slap Krčić ili Veliki buk, ispod kojeg izvire rijeka Krka. Ono što je jedinstveno kod ovog slapa jest da se ruši sa visine od 22 metra i ulijeva u vrelo Krke, a njime završava tok rječice Krčić. 💧

To je inače nevjerojatno rijetko i po svjetskim standarima da jedna rijeka izvire ispod slapa druge. I to kakav slap!😍 Preko ljeta slap često presuši, pošto se napaja vodom s planine Dinare, a preko zime doživljava svoj potpuni sjaj i tada ga se i najviše isplati posjetiti. Naime, vrlo niske temperature često zalede slap i to je prizor kakav ne zaboravljaš!

Slap Krčić ima i svoju legendu koja se veže uz brdo, nedaleko od slapa, na kojem je postojala utvrda koja je služila za obranu mosta. Legenda kaže da će most ponovo biti izgrađen, kada ljudi prestanu međusobno ratovati, a slap tada neće nikad presušivati.

Napoleonova cesta je omiljena izletnička destinacija

Ispod slapa se nalazi uređena šetnica s klupama, a iznad se nalazi Napoleonova cesta koja prati tok rijeke Krčić 💧. Ta cesta spaja Knin s Kijevom te vodi dalje prema izvoru Cetine. Građena je prije više od 200 godina, a izgradio ju je (baš kako i sam naziv kaže) car Napoleon.

Biciklizam Krčić

Početnik si u bicikliranju i spremaš se na svoju prvu biciklističku avanturu? 🚴 Onda je staza koju ćemo ti predložiti savršena za tebe! Nije zahtjevna i super je za početnike. Dugačka je 60 kilometara i većinom je makadam. Kažu nam da je skroz ugodna i puna predivnih pogleda zbog koje vrijedi biciklirati njome. 📷 Odlučiš li se na ovu avanturu, vidjet ćeš i magični prizor izvora rijeke Cetine. Više o stazi pročitaj ovdje.

Na samo 5km od slapa se nalazi Knin, najmoćniji utvrđeni grad u Dalmaciji, najslavnija prijestolnica hrvatskih kraljeva i odlična promatračnica s koje se pruža pogled na cijelu Dalmaciju😍. Knin je bio od velike važnosti za sve Hrvate, zbog čega se često nazivao i Kraljevskim gradom, Ključem Hrvatske te Vratima Dalmacije.

Nacionalni park Krka 🌿 udaljen je oko sat vremena vožnje od slapa, a više o parku pročitaj ovdje.

Fotografije📸: Milan Kulaš Pilja

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja u Hrvatskoj

Nacionalni parkPoučna stazaŠetnicaPlanineRijekeŠetanje