Šetnica kanal sv. Ante

Pedaliraj kroz najljepšu šetnicu u Dalmaciji koja te vodi kroz kulturni značaj Šibenika
Šetnica u kanalu svetog Ante, 22000, Šibenik
1 / 6
Urbano istraživanjeUtvrdaSpomenik

Opis

Pedaliraj kroz jednu od najljepših šetnica Hrvatske koja je projektirana na način da ne narušava prirodni sklad ovog zaštićenog područja! Šetnica u Kanalu sv. Ante u Šibeniku neka ti bude na #MUSTVISIT listi!

Kreni čitati i zaljubi se 😍 u prekrasne poglede koji se pružaju duž šetnice i prirodni značaj ovog područja, baš kao što smo i mi!

Panoramski pogledi, sa nekoliko lokacija, na grad Šibenik, šibenske otoke, cijeli Kanal sv. Ante, Zablaće, Solaris i Tvrđavu sv. Nikole

Kanal sv. Ante dio je značajnog krajobraza, zaštićenog 1974. godine, koji se proteže sve od Šibenskog mosta pa do izlaza iz Kanala sv. Ante. Ova 4,4 kilometara duga šetnica idealna je za rekreaciju biciklom, a vodi te do jedinstvenog spomenika svjetske graditeljske baštine koji je 2017. upisan na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17.stoljeća." - tvrđave sv. Nikole.

Znaš li da je kanal nekada bio kanjon rijeke Krke? Njegovi tragovi korita sežu sve do otvorenog mora, a sam kanal nazvan je po sv. Anti Opatu. Osim prirodnih ljepota, kanal ima i nekoliko kulturnih spomenika.

Tvoja ruta pedaliranja kroz Kanal 🚴‍♂️

Na samom ulazu u kanal, vidjet ćeš ruševine starih kula pored kojih je nekada bio željezni lanac kako bi se neprijateljskim brodovima priječio ulaz u luku samog grada.

Na putu kroz šetnicu čekaju te i dva predivna vidikovca s kojih puca nevjerojatan pogled na gradsku jezgru, kanal i šibenski arhipelag! Wow! 😍 Jedan od njih je smješten na najvišoj točki u kanalu.

Biciklirajući 🚴‍♂️ dalje makadamom i popločanim kamenom, uzmi pauzu u hladovini borova na odmorištu s #wow pogledom, a u neposrednoj blizini nalaze se stepenice koje vode do starog pristaništa, špilje u kojoj se nalazila crkvica posvećena sv. Anti i morskog tunela.

HITLEROVE OČI 👀 - tunel prokopan u živoj stijeni

Na polovici puta nemoj propusti priliku i posjeti jednu graditeljsku i povijesnu rijetkost na Jadranu, a to je morski tunel prokopan u živoj stijeni. Koji značaj ima taj tunel? 😮 Tunel je prokopala njemačka vojska i ima ulaz za vojne brodice i torpedne čamce, a možeš ga istražiti jer je potpuno prohodan s jedne na drugu stranu. Tunel je poznatiji pod imenom "Hitlerove oči".

Ako znaš za film "Kako je počeo rat na mom otoku" onda će ti sigurno biti poznata vojarna

Nešto malo prije uvale Škar, koja je ujedno i kupalište, nalazi se niz vojnih objekata kao što je vojarna, skladište i pristanište. Ovaj kompleks sagradila je vojska bivše Jugoslavije, a ako znaš za film "Kako je počeo rat na mom otoku" onda će ti sigurno biti poznato!

Uvala Škar je vrlo popularno šibensko kupalište💧 baš zbog svog nevjerojatnog položaja s kojeg puca pogled na biser venecijanskog fortifikacijskog graditeljstva odnosno, na tvrđavu sv. Nikole😍. Tvrđava sv. Nikole jedina je mletačka vojna utvrda smještena isključivo na moru, a izgrađena je u 16. st. na otočiću Ljuljevcu, mjestu gdje je nekada bio benediktinski samostan sv. Nikole, po kojemu, pogodite, je dobila ime!

Izvorno je građena tako da sa svih strana bude okružena morem, no s vremenom je nasut put od kopna do otočića Školjića, pa do otočića Ljuljevca na kojem se tvrđava nalazi. Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije izgradila je drveni most koji propušta strujanje mora i osigurava jednostavan pristup Školjiću s kopnene strane. Međutim u tvrđavu se kopnenim putem još uvijek ne može ući.

Tvrđava sv. Nikole otvorena je za posjete od 1. svibnja 2021. godine, a više o samoj tvrđavi pročitaj ovdje i u našem vlogu koji USKORO objavljujemo!

UPOZNAJ HRVATSKU PREPORUČUJE!

Mi smo za svoju e-bike 🚴‍♂️ turu odabrali "BlueGreen Šibenik", a stručni vodič Dean osigurao nam je odlične električne MTB bicikle (E-MTB Giant Fathom E3+ 2020) koji su vrlo jednostavni za uporabu. Osim odličnih panorama kroz kanal, Dean nam je ispričao o povijesti Šibenika, zašto se morski tunel zove "Hitlerove oči" i još mnogo zanimljivosti, ali nećemo ti previše otkriti. U ovu turu upakirana je povijest, tajanstvenost i avantura s nezaboravnim pogledima na grad i kanal.

Svoju turu možeš osigurati ovdje, a osim fantastičnih tura na raspolaganju ti je i najam e-MTB bicikla ili MTB bicikla.🚴‍♂️

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja u Hrvatskoj

Šetnica u kanalu svetog Ante, 22000, Šibenik
Urbano istraživanjeUtvrdaSpomenikObilazakZnamenitostiGradMorePoučna stazaVIdikovacBicikliranjeŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Odmori u hladovini s predivnim pogledom
  • Vidi gdje je vojarna iz poznatog hrvatskog filma
  • Prijeđi mostić i upoznaj tvrđavu u obliku strijele