Selo Kotli Istra

Najljepši prirodni bazeni Hrvatske te čekaju
Kotli
1 / 8
RijekeŠetnicaBicikliranje

Opis

Znaš li koje mjesto u Hrvatskoj zovu „mali Pamukkale“? 🌿💦

Malo selo u Istri je zahvaljujući rijeci Mirni, koja je stvorila kotle, dobio naziv Kotli ili Kotle. Selo se nalazi se u središtu Istre, a zbog svojih predivnih „prirodnih bazena“ postalo je omiljeno izletište Hrvata. Selo Kotli smješteno je u blizini najmanjeg gradića Huma, a od Zagreba do ovog malog raja potrebno je samo dva i pol sata vožnje automobilom. 🚗 Kotli su prije bili poznati po svojim krojačima i mlinarima te gospodarski najjače u ovom kraju.

Iako je selo napušteno već otprilike 40 godina, nemoj očekivati da nećeš sresti i druge zaljubljenike u prirodu. Mnogi prolaze ovdje u sklopu rute pod nazivom „Staza sedam slapova“ koja je vrlo popularna u toplijim mjesecima. 💦 U ovim prirodnim bazenima se možeš okupati ili točati noge, a u ljetnim mjesecima, kada nema kiše, često korito zna biti suho pa se ondje onda kupaju samo punoglavci.

Što vidjeti osim prirodnih ljepota ovog malog mjesta? 😍 Stari mlin koji će te vratiti u prošlost i konobu Kotlić u kojoj se možeš odmoriti i okrijepiti.

Konoba Kotlić će te vrlo rado ugostiti u ljetnim mjesecima te ćeš moći probati domaće njoke i pastu s tartufima, ali i mnoge druge specijalitete ove regije. Ondje ćeš moći uživati na rustikalnoj drvenoj terasi s koje se pruža veličanstven pogled na prirodu i kotle rijeke Mirne. 😍Nažalost, objekt se zatvara krajem rujna.

Najljepša kuća u selu Kotli, ona s tirkiznim prozorima, od listopada ti nudi okrijepu istarskim rakijama i pićem, tako da ne brini! 😉 Parkirati se možeš u selu, odmah pored drvenog mostića, a dok si već tu, produži do najmanjeg grada Huma.

Fotografije (prva do treća): Irena Slovaček @irenaslovacek Fotografije: Ana Ivančić @my_off_days

RijekeŠetnicaBicikliranjeŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Okupaj se u prirodnim bazenima rijeke Mirne
  • Uživaj u svježem zraku i šetnju po najljepšem dijelu Istre
  • Zaljubi se u tradicionalnost i gastronomiju istarskog sela