Radoboj – ruta Rimska cesta

Rimska cesta na tvoja dva kotača 🚴
Radoboj, 49232, Radoboj
1 / 5
PlanineBicikliranje

Opis

Želiš biciklirati po Zagorju, a da poslije možeš disati?

Bilo da si iskusni biciklist koji svaki slobodan trenutak koristi za vožnju na dva kotača ili si tek početnik i samo želiš uživati u prirodnim ljepotama, sigurno ćeš pronaći odgovarajuću rutu u Zagorju baš za sebe. Čak 48 trasiranih ruta, ukupno 1.626 kilometara avanture i, naravno, 74 atrakcije koje imaš prilike vidjeti i obići na tim rutama. Kako bi umjesto pretraživanja interneta vrijeme iskoristio u pretraživanju prirodnih ljepota, znamenitosti ili kleti s dobrom hranom i pićem, donosimo ti sve manje ili više zahtjevne zagorske rute na jednom mjestu. Na tebi je samo da odabereš sebi najzanimljiviju, pokupiš svoj bicikl i kreneš! 😉

Ako tražiš najbolji način za započeti svoju biciklističku avanturu, a ujedno se malo maknuti iz grada, najbolje je da kreneš na neku od lokalnih biciklističkih ruta po Zagorju. I na ovim rutama ima puno toga zanimljivog za vidjeti, ali su, za razliku od većine državnih ili županijskih ruta, kraće i manje zahtjevne. Ove rute su trasirane, ali i obilježene tako da se ni kao potpuni laik nećeš izgubiti. Za slučaj da se ipak izgubiš (jer, eto, baš nisi dobar u čitanju oznaka), opusti se u nekoj lokalnoj kleti i pitaj domaće za smjer.

Iako bi se po samoj dužini ove rute možda poneki neiskusni biciklist odlučio upustiti u avanturu Rimske ceste, ovo je i te kako zahtjevna ruta. Kratka i asfaltirana, ali nekoliko uspona i strmih spustova. Na nekim dijelovima ove rute morati ćeš i gurati bicikl po uzbrdici. Vrijedi stisnuti zube jer s druge strane proći ćeš nekim prelijepim dijelovima Zagorja koje vjerojatno ne bi obišao na drugi način. 🤷‍♀️ Tako se najstrmiji spust spušta u duboku zelenu dolinu do mjesta Očure što je stvarno jedinstveni prizor. Ako ti ovo neće biti dovoljno, uvijek možeš nastaviti nekom od zagorskih ruta koje presijecaju ovu cestu.

Ruta ‘Rimska cesta’ duga je 6 kilometara i ide cijela po asfaltu kao ruta ‘Mirna’, ali je linijskog tipa i s vrlo malo prometa na cijeloj trasi. Prvi dio rute preklapa se s dionicom rute ‘Mirna’ koji se diže 90 metara, nakon čega ruta nastavlja prema istoku i dodatno se uspinje još 70 metara do središta Gorjana Sutinskih, a onda strmo spušta 100 metara niže u duboku zelenu dolinu do mjesta Očure. Staza je sitna, ali dinamitna..kratka, ali zahtjevna i uključuje guranje bicikla 💪🏻 Dio rute je i 350 metara dugi odvojak do crkve Svetog Jakova na visini od 458 metara, odakle se pruža jedan od najimpresivnijih vidika u cijelom Zagorju. 😍 Ako u Očuru gibaš nalijevo, nakon 700 metara možeš se spojiti na jednako atraktivne rute u općini Jesenje.

PlanineBicikliranje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Posjeti Muzej Radoboja i Centar za prirodu Zagorje u Radoboju
  • Fantastična prilika za fotografe entuzijaste
  • Produži putovanje na par dana pa obiđi i okolne biciklističke rute