Pješačka staza sv. Šimuna

Prekrasna kružna staza koja te vodi kroz prirodne ljepote Istre
Gračišće, 52403, Gračišće
1 / 5
CrkvaPotociŠetnica

Opis

Kružna staza s predivnim panoranskim pogledima koju mogu proći i oni s lošijom kondicijom, a prati ju netaknuta priroda i pitoreskna sela. Uživat ćeš u pogledu s prekrasnih vidikovca te ćeš otkriti manje poznat prirodni fenomen - vodopad Sopot!

Kružna staza sv. Šimuna 🚶 je staza gdje te cijelim putem prati netaknuta priroda i pitoreskna sela. 😍 Manji dio staze je u sjeni, tako da se u ljetnim mjesecima preporuča kasniji polazak, odnosno u popodnevnim satima!

Tvoja ruta započinje u Gračišću! Ondje se nalazi veliko stablo ladonje i fotopoint te se staza blago spušta do crkvice Svetog Šimuna. Staza u cijelosti prolazi područjem koje je proglašeno zaštićenim krajolikom🌿. Od ostataka crkvice sv. Šimuna pruža se pogled na gotovo ciiijeeelooo područje kojim staza prolazi.

Sada ti slijedi pola sata hoda 🚶 oštrijom nizbrdicom kroz kraj koji u proljeće obiluje šparogama! U selu Žlepčari prelaziš manji most, a staza dalje vodi dolinom do označenog skretanja, gdje nastavlja uz potok. Ona će te odvesti ravno do starog mosta i vodopada Sopot!💧 Ovaj prirodni fenomen je vrlo atraktivan i sigurni smo da će te svojom ljepotom oduševiti 😍 na prvi pogled! Prolistaj našu fotogaleriju i vidjet ćeš o čemu pričamo!

Nakon nešto više od pola sata duge uzbrdice, stižeš u selo Lovrići! Tamo se nalazi crkva sv. Stjepana (10 minuta od sela) oko koje je groblje te crkva. sv. Marije Magdalene koja je 25 minuta hoda od sela. Preporučamo ti da posjetiš crkvu sv. Marije Magdalene jer je ona prekrasan vidikovac! 😍 Nastavljaš svoju stazu prema brdu Pišćietak u čijem se podnožju nalazi izvor💧, a mještani kažu da on NIKAD ne presušuje!

Imaš još oko pola sata hoda kroz prirodu asfaltiranom cesticom pa lijevo na makadamski put. Kako se vraćaš u "civilizaciju"? Odlaziš opet na glavnu cestu, kod stare kapelice i dolaziš na stotinjak metara dalje od mjesta gdje je staza započela! Sigurni smo da nakon ove rute imaš puno super fotki koje ćeš podijeliti s nama u našoj FB grupi "Savjetnik za putovanja i tagirati nas našim društvenim mrežama!

  • Dužina staze: 8,9km
  • Vrijeme: 3,5h
  • Težina: srednja

Foto📸: Central Istria

UPOZNAJ ISTRU

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj