Pješačka staza Pazin-Beram-Pazin

Istraži ljepote Pazina i Berma kroz pješačku rutu
Velog Jože 1, 52000, Pazin
1 / 12
MuzejiZnamenitostiSpomenik

Opis

Kreni na izlet u Istru i prođi pješačku stazu "Pazin-Beram-Pazin" koja te vodi kroz jedno od najvažnijih centara srednjovjekovne glagoljaške pismenosti, Pazinski krov... Nastavi čitati i saznaj sve o ruti i popratnim sadržajima!

Pješačka staza: Pazin - Beram - Pazin 🚶

Tvoja ruta kreće od turističkog ureda u Pazinu, a tamo se možeš opskrbiti informativnim materijalima 📝 o stazi i Bermu! Znaš li da je Beram bio jedan od najvažnijih centara srednjovjekovne glagoljaške pismenosti? 😊 Popovi glagoljaši su u Beramu naučavali đake iz velikog dijela Istre!

Proći ćeš uz Pazinski kašel, mostom preko Pazinske jame, uz kompleks nekadašnje tvornice Pazina nakon koje se cestom penješ na Gortanov brijeg! Pazinski kaštel najveća i najbolje sačuvana srednjevjokovna utvrda u Istri, a danas je tamo smješten Etnografski muzej i Muzej Grada Pazina.

Pogled na Pazinsku jamu sa Goranovog brijega istovjetan je Danteovom opisu ulaska u Pakao: "Pitoma dolina kroz koju teče rječica, koja dolazi do okomite stijene i tu ponire u zemlju." - Central Istria

Nakon Gortanovog brijega staza kreće lijevo na poljski put koji te vodi uz livade po rubu šume. Šumskim putem silaziš prema Bermu. Osvježenje možeš potražiti u konobi "Vela Vrata", a preporučamo ti i posjet crkvici sv. Marija na Škriljinah čija je unutrašnjost ukrašena freskama 😍 ("Ples mrtvaca" iz 1474. godine).

Od crkvice nastavljaš makadamskom cestom koja se kasnije uzdiže na Findrlov brijeg. Ondje se križa više planinarskih staza pa je potrebno biti oprezan na šumskim raskršćima dok te oznaka 711 ne usmijeri lijevo, van označene planinarske staze. Od tamo više nema planinarskih oznaka (crveno-bijelih) već samo "711" markacija na raskršćima.

Staza slijedi kolski put koji je djelomično popločen kamenjem, a vodi nizbrdo u Pazin. Po dolasku na široki makadam skrećeš lijevo, a zatim ubrzo desno na traktorski put, koji postaje sve uži i uži, i na kraju izbija na vodopad Pazinski krov 😍. Ondje prelaziš potok 💧 i ubrzo dolaziš u Pazin. Ako je jezero suho, imaš priliku vidjeti ostatke četiri zida nekadašnjeg mlina, a dno je prepuno obrađenog kamenja od kojeg je mlin bio sagrađen.

"Stariji poznavatelji Pazinskog krova pričaju da je tu negdje nekad postojao podzemni prolaz kojim se, navodno, moglo stići sve do centra grada, negdje do mjesta gdje se danas nalazi Vatrogasna postaja." - Central Istria

Crkva sv. Marije na Škriljinah ⛪

Crkva sv. Marije na Škriljinah nalazi se kilometar sjeveroistočno od Berma. Ona sadrži jedno od najvrijednijih ostvarenja istarskog srednovjekovonog slikarstva. Kasnogotičke freske koje krase crkvu djelo su majstora Vincenta iz Kastva, a Ples mrtvaca ti je sigurno poznat! Ono je ilustracija pjesništva o prolaznosti života, a čuvena je freska na kojoj ruku pod ruku plešu kraljevi, trgovci, kardinali, pa i sam Papa!

PREPORUKA!

Staza je označena u cijeloj dužini oznakama 711, međutim, preporučamo da i za povratak u Pazin slijediš crveno - bijele planinarske markacije ili da koristiš GPS navigaciju. Prvi dio staze, do skretanja prema Santariji, označen je osim oznakama 711 i crveno bijelim planinarskim markacijama. Staza je najvećim dijelom u hladovini, a koristi makadamske i šumske puteve. 🚶

  • Dužina staze: 11,8km
  • Trajanje: 3h
  • Težina staze: srednja

Foto📷: Central Istria

UPOZNAJ ISTRU

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

MuzejiZnamenitostiSpomenikCrkvaŠetnicaŠetanje