Park prirode Kopački rit

Otkrij bogatu bioraznolikost Kopačkog rita
Mali Sakadaš 1, 31327, Kopačevo
1 / 12
Park PrirodeRijekeŠetnica

Opis

Park prirode Kopački rit je uvijek dobra ideja, a zato je tijekom cijele godine i otvoren.

Tamo se možeš prošetati šetnicama i provozati brodićem, čamcem ili kanuom. 🛶 Zimi ćeš se ipak morati voziti vlakićem jer je voda zaleđena, a klincima je to prefora. Članovi Travel Advisora kažu kako je Kopački rit jedan od najljepših i biološki najbogatijih parkova. Neki ga čak nazivaju i „hrvatskim safarijem“ te „čudom prirode“. 😍

Što te tamo čeka? Šetnice, dvorci, vožnja brodom, brojni programi i još puno toga. No, o tome ćemo kada ti ispričamo neke općenite informacije o samom parku. Krenimo! 😄

Što treba znati o Kopačkom ritu?

Kopački se rit nalazi na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Hrvatske te predstavlja ravničarski dio Baranje i poplavno područje koje je nastalo djelovanjem dviju velikih rijeka – Dunava i Drave. Na desnoj obali Drave se nalazi Osijek, a na lijevoj prigradsko naselje Podravlje. Reljef parka prirode je rezultat rada vode, kako same rijeke, tako i poplavnih voda koje plave područje. Jedinstven izgled daje mu raspored bara i greda, a cijelo poplavno područje poprima izgled delte. Ono najposebnije je tzv. unutrašnja delta – rijeka Dunav ju uz pomoć rijeke Drave stvara u svom srednjem toku. Upravo to Kopačkom ritu daje svjetski značaj jer kod drugih europskih rijeka ovaj fenomen nije poznat i ako ikada bude upisan na listu Svjetske baštine bit će upravo zbog ovoga. 😉

Što vidjeti u Kopačkom ritu?

Šetnica Bijelog lopoča

Posjetu Kopačkom ritu je najbolje započeti šetnjom drvenim mostićima koji vode preko jezera. Šetnica Bijelog lopoča je ujedno i poučna staza jer su na šetnici postavljene table sa slikama i opisima biljaka, životinja i karakteristikama močvarnog staništa. To će ti definitivno približiti i opisati bogati močvarni eko-sustav. 🔝 Ova posjetiteljima omiljena šetnja traje oko 30 minuta, staza je dugačka oko 2.400m, a vodi sve do pristaništa broda.

Multimedijalna izložba

Posjeti i multimedijalnu izložbu na Prijemnom centru Mali Sakadaš. Njena posebnost je u tome što ćeš o bioraznolikosti Kopačkog rita naučiti na suvremen način. Koristi se multimedija poput filmova, zvukova i maketa. Izložba je prefora djeci zbog interaktivne igre s vidrom, a u isto vrijeme mogu puno naučiti o vrstama ptica i prirodi parka. 🦦 Zabavit će se i uz zanimljive priče o oblacima, ptičjem letu, oblikovanju jata i slično.

Posjet multimedijalnoj izložbi kao i šetnja šetnicom Bijelog lopoča uključene su u cijenu osnovne ulaznice:

 • 10kn

Osnovna ulaznica uključuje:

 • Ulaz u Park prirode Kopački rit
 • Šetnju šetnicom Bijelog lopoča
 • Posjet multimedijalnoj izložbi
 • Korištenje dječjeg igrališta Vidrina igraonica

Dvorci Tikveš

Radi se o kompleksu Dvoraca Tikveš kojeg čini prostor šuma i perivoja unutar kojeg su smješteni rezidencijalni objekti: Novi Dvorac s aneksom, Stari Dvorac, Kapelica te prateći objekti s restoranom. Kompleks datira iz 19. st., a izgradili su ga članovi Teschenske loze obitelji Habsburg.

Nažalost, trenutno ga ne možeš posjetiti jer se renovira pa pripazi na poštivanje oznaka na gradilištu. Postojeći kompleks će se obnoviti, prenamijeniti i opremiti u Prezentacijsko-edukacijski centar s jedinstveno oblikovanim postavom kao ishodištem edukacije o prirodnim značajkama Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Kako doživjeti Kopački rit?

Kopački rit ti nudi mogućnost odabira različitih programa razgledavanja. Svaki program, tura ili izlet je priča za sebe i pruža jedinstven doživljaj. Možeš birati između:

 • izleta brodom,
 • individualnog posjeta čamcem 🛶 ,
 • izleta kanuom,
 • najma bicikla 🚲 ,
 • programa Rika jelena 🦌 i
 • programa promatranja ptica

Od detaljnih informacija za svaku ponudu dijeli te samo jedan klik na link. 😉

Ponesi sa sobom sprej za komarce (iako ih nema toliko puno koliko se priča!), udobnu odjeću, kremu za sunčanje i šešir te kreni u istraživanje prekrasne prirode. 👒 Ne zaboravi ponijeti i sendvič i vodu jer u parku nema ničega za jesti i piti. U blizini se jedino nalazi restoran Kormoran, a odmoriti se možeš i u kafiću Lopoč koji ćeš pronaći na samom ulazu u Park.

Fotografije:

 • Izvor: PP Kopački rit
 • Autori: Ivana Jakobfi

UPOZNAJ SLAVONIJU I BARANJU

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Mali Sakadaš 1, 31327, Kopačevo
Park PrirodeRijekeŠetnicaPoučna stazaBicikliranjeČamacŠetanjeKanu i kajakBrod