Muzej vučedolske kulture

Posjeti muzej kulture koja je osvojila svijet
Vučedol 252, 32000, Vukovar
1 / 8
MuzejiŠetnicaŠetanje

Opis

Posjeti MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE i saznaj kako, gdje i s kime je počela naša kultura.

Jaaako davno prvi su Indoeuropljani odlučili doseliti u Vučedol nakon svog velikog putovanja. Nekoliko tisuća godina prije Krista vučedolska se kultura s ovog prostora između Dunava, Drave i Save proširila na današnjih 13 europskih zemalja. 🤩 Od Praga do Soluna, od Trsta do Crne Gore i Palagruže, postoji čak 160 lokaliteta vučedolske kulture- najvišeg standarda svojeg vremena.

U vrijeme vučedolske kulture, u Egipat, Mezopotamiju i Kinu počinje ustroj države i otkrivanje pisma. Europa je imala sreću da je vučedolska kultura u nekim tehnološkim stvarima bila i naprednija. Vučedolci su svojim tehnološkim dostignućima, a pogotovo metalurškom revolucijom, osvojili svijet. Zamisli, prva bronca iz vučedolskog sloja u Vinkovcima došla je u Troju, a ne obratno.

Da su Vučedolci dobro živjeli, vidit ćeš iz materijelnih dokaza iz kojih možeš vidjeti da su se, pored intelektualnih dostignuća zabavljali razvijenim gospodarskim granama, posebno stočarstvom i zemljoradnjom. Vučedolci se mogu pohvaliti najstarijim prapovijesnim kolima na četiri kotača, najstarijim indoeuropskim kalendarom, prvoj poznatoj pili na svijetu i s puno drugih zanimljivosti! 👏🏻👏🏻 Nije li to dovoljno dobar razlog da ih još malo bolje upoznaš?

Ali, kako je sve to krenulo? Kada su u prvoj polovici 20. stoljeća na ovoj lokaciji pronašli „Megaron ljevača bakra“ i slavnu Vučedolsku golubicu svima je bilo jasno da se radi o posebnom mjestu. Iako je istraženo samo 15% lokaliteta, definitivno moraš doći vidjeti što su otkrili i to u jednom od impresivnijih hrvatskih muzeja.

Ovo je muzej koji prikazuje dosege jedne civilizacije i standarda života nekoliko tisuća godina prije Krista. I sam muzej doseg je za sebe. Muzej se nalazi ispod platoa Vinograd Streim, dijela višeslojnog naselja koje je živjelo manje-više intenzivno od neolitika do srednjega vijeka. Odnosno, da budemo još konkretniji - nalazište je na krovu muzeja. 😮 Da ne bi svaka nova moderna zgrada mijenjala okoliš i uništavala zelenilo i povijesne ostatke, zgrada ovog muzeja totalno se uklopila u prirodu i društvo ovog nalazišta.

To naglašeno i zelenim, travnatim krovom muzeja, kojim se možeš prošetati po serpentinama do Vučedola. Tako da vam, ako baš ne želiš ući u muzej (a trebao bi), sama zgrada može biti kao šetnica do vrha.

Ideš u muzej ili ne, prirode, kulture i povijesti neće nedostajati. Oduševi se jednim od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi, upoznaj vučedolsku kulturu i #planirajlokalno.

UPOZNAJ VUKOVAR

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Vučedol 252, 32000, Vukovar
utorak – nedjelja: 10:00 – 18:00 h
MuzejiŠetnicaŠetanje