Kudin most - PP Velebit

Zelena oaza u dalmatinskom kršu sa još ljepšom ljubavnom pričom 🏞️
Golubić
1 / 3
Park PrirodeRijekePlanine

Opis

Jedno od najljepših mjesta na svijetu smjestilo se u Hrvatskoj i to nedaleko od Obrovca. Na rijeci Krupi 🏞️ teško je naći neko mjesto koje ne izaziva divljenje, ali jedno od najimpresivnijih je sigurno Kudin most🌉. Star je više od 200 godina i krije jednu romantičnu priču.

"S poučne staze od sela Golubić do Kudinog mosta otvaraju se iznenađujući vidici na modrozelenu Krupu i na njezinu sedrenu barijeru zvanu Deveterac. Deveterac je dobio ime po devet sedrenih kaskada koje završavaju visokim slapom preko kojeg vodi Kudin most." - Javna ustanova PP Velebit

Kudin most

Početkom 19. stoljeća, mladi Kude se toliko zaljubio u fatalnu Miliju da je za nju sagradio most i na njemu ju i zaprosio.💍 Kude je toliko bio očaran sa svojom dragom da je gradio 109 metara dugačak most dva mjeseca. Most je suhozid s 12 lukova i 2 propusta za vodu. Što je sve Kude bio spreman napraviti za svoju ljubav kako bi život proveli zajedno!💑 Pa tko bi ga odbio?

Tko god da je prošao preko mosta, sigurno je ostao bez daha. Osjećaj divljenja i spokoja koji te obuzme jednom kad si na mostu pod veličinom Velebita i kanjona, okružen predivnim zelenilom te izdašnom rijekom Krupom je neopisiv.😍 Postoji li bolji razlog da posjetiš ovo nestvarno mjesto?

Kako do mosta?

Postoje tri puta. Jedan brži, za one nestrpljive, i druga dva koji zahtijevaju dužu šetnju pa čak i planinarenje.🧗 Za brži put dovoljno je na GPS-u upisati odredište Kudin most parking. Bitno je da dodaš parking u ime odredišta jer te inače može odvesti na krivu stranu kanjona. Put te vodi starom cestom preko Velebita sve do skretanja za Golubić. Odmah kad se prođe cijev hidroelektrane nalazi se parking. Spust traje pola sata do 40 minuta i srednje je težak, zato je važno prikladno se obuti 🥾 i pokriti glavu od sunca.👒

Ukoliko ti je hodanje i planinarenje draže,🌄 za tebe je idealan početak mjesto Ravno Golubić od kojeg ima 3 sata hoda do mosta. Cijeli se put proteže uz korito rijeke. No, ako dolazite od strane Manastira, taj je put nešto zahtjevniji i traje 2 sata, zato nije prikladan za odlazak s djecom ili kućnim ljubimcima.

  • Preporučeni period godine za posjet: Od travnja do studenog (ovisno o vremenskim uvjetima)
  • Vrsta staze: Planinarska staza (100%)
  • Cjenik PP Velebit

📷 Fotografije: Javna ustanova PP Velebit

ISTRAŽI PP VELEBIT! 🏞️

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Park PrirodeRijekePlanineŠetnicaŠetanjePlaninarenje