Kanjon rijeke Čikole

Najbolji način za istraživanje kanjona rijeke Čikole
Kanjon rijeke Čikole, 22000, Šibenik
1 / 10
ObilazakRijekeŠetnica

Opis

Prođi kroz kanjon rijeke Čikole i doživi snagu prirode na potpuno nov način! Budi kao ptica i "proleti" iznad kanjona na ziplineu ili ga sigurno istraži penjući se po stijenama.

Kanjon Čikole - značajni krajobraz koji možeš istražiti na ova dva načina!

Na udaljenosti od otprilike pola sata vožnje 🚗 od grada Šibenika nalazi se čarobni kanjon rijeke Čikole. Dugačak je 14 km te je najatraktivniji dio toka rijeke Čikole, a proteže se od grada Drniša do utoka u rijeku Krku iznad Skradinskog buka. 💦

Rijeka Čikola izvire podno planine Svilaje, mirno teče Petrovim poljem nakon kojeg ulazi u kanjon gdje se vodotok ubrzava i pretvara u bujicu. Upravo je zahvaljujući tim brzacima, isprepletenim padinama i surovim stijenama dobila ime koje na turskom jeziku znači „voda kroz litice“.

Kanjon je vrlo strm te na mjestima postiže dubinu od čak 130 metara, a u njemu se nalazi i više špilja od kojih je najpoznatija Topla peć i špilje u Brini gdje su pronađeni tragovi čovjeka iz doba mlađeg paleolitika, oko 18 000 godina pr. Kr. 😮

1. "Via Ferrata" Čikola

Upravo na njegovom najatraktivnijem dijelu postavljena je „via ferrata“ što u prijevodu znači željezni put, odnosno hodački i penjački put koji je sagrađen od željeznih sajli i klinova osiguranih u stijeni te služi kao pomoć i osiguranje planinarima za sigurno napredovanje po inače nepristupačnom terenu.

Ferrata Čikola dugačka je dva kilometra te najvećim dijelom prati prirodne usjeke tzv. „police“ duž kanjona. Laganim hodom, uz neizbježno fotografiranje 📸 i uživanje u prizorima koji oduzimaju dah, može se prijeći za 2 do 3 sata.

Duž cijele ferrate pružaju se jedinstveni vidici okolnih strmih stijena isprepletenih sa bujnom vegetacijom 🌿 i nevjerojatnim pogledom iz ptičje perspektive na jedinstvene oblike stijena i kamena koje je rijeka Čikola isklesala svojim moćnim vodotokom. Posebno iskustvo je čuti i gromoglasan huk vode 💦 koji odzvanja kanjonom, posebno u proljeće kada se iz tihe rječice pretvori u moćnu bujicu i kad njeni brzaci jure kroz uske prolaze i kaskade, pretvarajući visinske razlike u bezbrojne slapove.

Oprema za ferratu

Za sigurno kretanje feratom potrebno je koristiti zaštitnu planinarsku opremu, odnosno set koji se sastoji od:

  • penjačkog pojasa,
  • seta za osiguranje,
  • kacige za glavu,
  • rukavica.

Ukoliko se javiš ekipi iskusnih planinarskih vodiča iz Šibenik Outdoor Adventure i prepustiš njihovom profesionalnom i sigurnom vodstvu, o potrebnoj opremi za sigurno kretanje ferratom se ne moraš brinuti pošto ćeš sve potrebno (uključujući i znanje kako pravilno koristiti opremu i kretati se ferratom) dobiti upravo od njih. Našu fotogaleriju ture u kanjonu sa Šibenik Outdoor Adventure prelistaj gore! 👆

Jedinstveno iskustvo u kojem će uživati svi!

Ferrata nije pretjerano penjački zahtjevna i ukoliko imaš minimalnog iskustva u penjanju, sa adekvatnom opremom i vodstvom koje smo ranije spomenuli, možeš ju jednostavno proći. Također je prigodna za gotovo sve uzraste tako da ju možete posjetiti i sa djecom starosti od 10 godina naviše. Nepisano pravilo kod planinarenja i penjanja je da se tempo kretanja uvijek prilagođava onom najsporijem, tako da svi mogu uživati u ovom jedinstvenom iskustvu.

Kanjon smo posjetili u poslijepodnevnim satima kada nam je sunce priredilo spektakularnu igru svjetlosti/sjena 😍 na gorostasnim stijenama kanjona Čikole, što je ujedno i savršeno vrijeme za snimiti pokoju fotku 📸 koje će tebi i drugima oduzeti dah.

2. Zipline iznad kanjona

Doživi potpuno uzbuđenje i naboj adrenalina kroz 1,4 km dugom "letu" iznad kanjona. Zipline u kanjonu Čikole je #must! Želiš znati kako je biti ptica i doživjeti njihovu perspektivu? 🐦 Upravo to te čeka na 120 do 30m nadmorske visine. Dok "kliziš" pričvršćeno iznad kanjona, vidjet ćeš prekasan krajolik kanjona rijeke Čikole i to kroz tri spusta!

Ekipa iz Zipline Šibenik na početku nas je uputila na "testni let", prije pravog spusta, odnosno uveli su nas u tehnikalije na maloj sajli odmah pored početne točke spusta. Objasnili su nam sve sigurnosne mjere (osigurali su nam opremu koju su nam individualno postavili i uputili kako koristiti sigurnosnu kočnicu), a nakon toga više nitko od nas nije imao strah od spusta jer, iako naizgled zastrašujuće, je stvarno jako sigurno. 😀

Iskusili smo čak tri spusta, svaki uz nadzor stručnog vodstva Zipline Šibenik, a kako nam je bilo možeš pogledati na videu ovdje.

Iskusi adrenalin na svojem odmoru u ovoj predivnoj regiji i garantiramo ti da ćeš o ziplineu i ferrati pričati još danima!

Foto📸: Upoznaj Hrvatsku

UPOZNAJ REGIJU

Tražiš smještaj u Hrvatskoj? Od sada, samo za naše članove, osiguravamo najbolje cijene hotela. Ponudu hotela pregledaj ovdje.

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja u Hrvatskoj

Kanjon rijeke Čikole, 22000, Šibenik
ObilazakRijekeŠetnicaVIdikovacŠetanje