Etnološki centar baranjske baštine

Upoznaj kulturu i povijest Baranje u jednom danu
Kralja Tomislava 70, 31300, Beli Manastir
1 / 6
Muzeji

Opis

U Baranji si dan-dva i želiš što više toga istražiti?

Upoznaj tradiciju i običaje ovog posebnog kutka Hrvatske, na jednom mjestu. Etnološki centar baranjske baštine je za sve! Centar je prilagođen za osobe s invaliditetom, a opis centra napisan je na Brajevom pismu za slijepe i slabovidne osobe.

Građevina je zasigurno jedna od najljepših na području Baranje i s uzbuđenjem ćeš krenuti u obilazak stalnog postava zaštićenog od strane Ministarstava kulture. Ali, upoznavanje tek počinje! 😍 Unutrašnjost stalnog postava obložena je pravim slamnatim autohtonim baranjskim krovom pod kojim su živjeli stari Baranjci, a pored njega tu su i „čerpići“ - stare cigle od blata i staro krečenje s „mustrom“ kojima su gradili svoje obiteljske domove.

U drugoj prostoriji dolaziš u toplo srce svake baranjske kuće. ❤️ Što bi to drugo bilo nego stara peć napravljena od blata. Pored "blatnjare" se kuhalo, grijalo, igralo, plesalo i pjevalo u starim nošnjama koje možeš vidjeti u istoj prostoriji. Slika govori više od tisuću riječi, a stare slike baranjskog života dočarat će ti barem jedan dan njihovog truda, smijeha i veselja.

Šetnja Etnološkim centrom vodi te u još bolji doživljaj života starih Baranjaca. U trećoj prostoriji nalazi se stari alati s kojima su obrađivali ovu zlatnu zemlju i brali njene plodove. Vrijedno su radili, zemlja im je to vratila, a priroda dala. Dvije su rijeke i više nego dovoljne za malo finog ribljeg paprikaša. 😋 U sljedećoj prostoriji možeš vidjeti kako se tada pripremao ovaj baranjski specijalitet, kako su izgledali stari alati s kojima se lovila riba, mljela paprika i pravilo tijesto za paprikaš. Poznato je da se uz paprikaš ne pije voda, a u Centru možeš vidjeti rijetkost enologije - stari baranjski podrum u lesu.

I ne samo to, ekipa Etnološkog centra baranjske baštine može ti pripremiti tradicionalne delicije u prostoru blagovaonice i kuhinje sa spojem starih kredenca, ormara i peći na drva. Možemo ti odmah reći da je ovo svakako najvažniji razlog za posjetiti centar! 🕺🏻

Rekli smo ti što otkriti u stalnom postavu, ali tu su i česte privremene izložbe, koncerti i događanja zbog kojih vrijedi posjetiti Baranju i uživati u njenoj baštini. Centar je savršen spoj moderne i tradicionalne arhitekture, starih običaja u novim prostorima, zanimljivih manifestiacija i vesele atmosfere. Jednostavno ne znamo gdje ćeš više uživati, u obilasku centru ili šetnjom pored medonosnog bilja, autohtonih vrsta i starih kočija te saonica.

Obiteljski izlet, romantični vikend ili super druženje s ekipom, ne može biti bolje mjesto za upoznavanje svih etničkih skupina koje su povijesno naseljavale Baranju, njihovih običaja, tradicija i života. 😊

Kralja Tomislava 70, 31300, Beli Manastir
Muzeji