Ekomuzej Vlaški puti

Posjeti Ekomuzej Vlaški puti i upoznaj zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu RH
Šušnjevica
1 / 10
MuzejiŠetanje

Opis

Šušnjevica je malo selo nedaleko od Učke za koje nisu čuli ni svi Istrijani, ali vrijedno je svačijeg posjeta. Saznaj tko su kontrabandijeri i posjeti Ekomuzej i interpretacijski centar Vlaški puti.

U selu se nalazi Ekomuzej i interpretacijski centar „Vlaški puti“ posvećen kontrabandijerima (tal. contra bandiera, protiv zastave) i vlaškom (tzv. istrorumunjski) koji je i službeni jezik muzeja. 😀 Smješten u prizemlju školske zgrade te je njegova zadaća prvenstveno očuvanje istrorumunjskog jezika kojeg je UNESCO uvrstio u Crvenu knjigu ugroženih jezika, a osim toga, zaštićena je nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske.

Naša Lucija Šorić saznala je što sve ovdje možeš vidjeti, a više o tome u nastavku!

U interpretacijskom centru će te dočekati nasmijana voditeljica centra, Viviana Brkarić, koja je ujedno i jedna od najmlađih govornica vlaškog u Istri. Kroz centar postavljena je interaktivna multimedija, gdje između ostalog možeš naučiti kako se rade Kråfele (Krafe) i pokoju anegdotu lokalnog stanovništva.

U Mediateci se odvijaju edukativne radionice, a možeš pretraživati digitalizirane publikacije na vlaškom i žejanskom jeziku.

Tematske staze - “Putevima kontrabanda”

Doživi uzbudljivu rutu 🚶‍♀️ 🚶 kroz Park prirode Učka gdje su se nekad krijumčarili šećer (vlaški cukoru), kava (kafe) i petrolej (petrolja). U pomoć ti uskače besplatna mobilna aplikacija „Kontraband“ gdje su ti ponuđene tri rute popraćene video i audio zapisima te korisnim informacijama o najbližim trgovinama, smještaju, restoranima i sl. Na aplikaciji možeš pronaći i odličan recept sa istarskim fužima ili napraviti kombinaciju sa svojom tjesteninom.

Povijest iza tematskih staza

„Kontraband“ ili krijumčarenje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća 😯 kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji, a sve kako bi se potaknuo turizam.

„Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone.

Lokalno stanovništvo koje se odlučilo na kontraband, nije imalo previše izbora. Biti kontrabandijer nije bilo lako jer se znalo putovati danima po najopasnijim terenima za koje danas bi nam trebala oprema. Gdje se koračalo i putevi gdje se skrivalo od carinika, možeš doživjeti kroz tri ponuđene staze. Ne brini, nećemo te tjerati preko cijele Učke. 😉

Tematska staza Kontraband 1 - KB 1 🚶‍♀️ 🚶

Kad si već u posjetu Ekomuzeju “Vlaški puti”, kreni na tematsku stazu koja kreće upravo kod muzeja! Prelazit ćeš preko željezničke pruge, kroz šumu, zaseok Podmaj, pastirsku stazu, makadamsku cestu… Staza je zahtjevna i trebat će ti otprilike dva sata da pređeš skoro 6km!

Sve će se to isplatiti kada dođeš na vidikovac s prekrasnim pogledom na Istru 😍 i putem vidiš ostatke nekadašnjih pastirskih nastambi! Više o samim stazama možeš pronaći ovdje.

UPOZNAJ ISTRU

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj