E-bike tura kroz NP Krka

Bicikliranje kroz prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka
Ulaz Laškovica, 22222, Rupe
1 / 10
Nacionalni parkŠetnicaVIdikovac

Opis

Istraži prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka🌿 i to na električnom biciklu! Srednji i gornji tok rijeke Krke idealno su odredište za aktivan odmor u netaknutoj prirodi. Posjetili smo NP Krka i evo što smo saznali!

Nacionalni park Krka možeš posjetiti tijekom cijele godine, a za ulazak u NP postoji čak pet ulaza: Lozovac, Skradin, Roški slap/Laškovica, manastir Krka i Burnum/Puljane.

Park sadrži 14 biciklističkih ruta🚴‍♀️ koje možeš proći, a na avanturu možeš krenuti od Skradina, Laškovice (Centar kretanja) ili Puljana (Eko kampus "Krka"). Sve rute su kružne i detaljno označene (ne brini, nećeš se izgubiti), a prate ih vidikovci s kojih pucaju pogledi koji će te ostaviti bez riječi. 😍

Rute su podijeljene po kategorijama: brdske, cestovne i treking, s različitim stupnjevima zahtjevnosti, kako bi lakše mogli izabrati onu koja nam najviše odgovara! Ako si u dobroj kondiciji, za tebe je brdska ruta, a cestovna ako si sportaš. Za aktivne obiteljske izlete tu su treking rute i predviđene su za rekreativce, kao što smo i mi. 🚴‍♀️

Ulaz Laškovica, Centar kretanja

Na ulazu Laškovica, koji je jedan od pet ulaza u NP Krka, smješten je posjetiteljski centar - "Centar kretanja". Centar se nalazi u blizini Roškog slapa te je idealna polazna točka za ovu aktivnu vrstu posjeta parka. Osim što se ovdje možeš odmoriti i popiti kavu ☕, vrlo rado će te informirati o Nacionalnom parku i biciklističkim rutama. Od ovdje smo krenuli mi!

Što smo sve vidjeli? Naša e-bike ruta!

Naša kružna e-bike ruta trajala je oko 2h i prošli smo nešto malo više od 35km. Električni bicikli bili su stvarno spas za ovu rutu jer, iako smo prolazili većinom kroz cestovni dio, naša kondicija nije najbolja.

Na ovoj pitoresknoj ruti prošli smo kroz nekoliko slatkih zaseoka te napravili transfer brodom💦 oko Visovca do druge strane Parka. Otok Visovac je dio najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske na kojem se od 1445. godine nalazi franjevački samostan u florističko-hortikulturalno krajobraznom spomeniku. Uz samostan se nalazi i crkva Gospe Visovačke s vrijednom zbirkom knjiga i umjetnina.

Kada smo se iskrcali na drugu stranu Parka, krenuli smo cestom do vidikovca Visovac. Na vidikovcu stoji Petar Svačić, posljednji narodni hrvatski kralj 👑, držeći u jednoj ruci mač, u drugoj štit, a pogled je uprt (pogodite) na Visovac.

Staza je dalje vodila do predivnog Roškog slapa!💧Roški slap je izuzetno zanimljiv zbog kaskada (koje je narod nazvao "Ogrlice") te bogate vegetacije🌿, mlinova i stupa. Preko slapa prelazi cesta još od rimskih vremena, a na obje strane rijeke nalaze se brojni mlinovi, od kojih su neki obnovljeni i vraćeni u izvornu funkciju. Uz mlinove obnovljena je stupa za obradu vune i valjavica za pranje sukna.

Od tamo, cesta vodi natrag do ulaza Laškovica.

Foto📸: Upoznaj Hrvatsku

UPOZNAJ REGIJU

Tražiš smještaj u Hrvatskoj? Od sada, samo za naše članove, osiguravamo najbolje cijene hotela. Ponudu hotela pregledaj ovdje.

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja i smještaja u Hrvatskoj

Nacionalni parkŠetnicaVIdikovacPotociRijekeJezeraBicikliranjeŠetanje