Dvorac Trakošćan

Najljepši hrvatski dvorac za koji već sigurno znaš
Trakošćan 4, 42253, Bednja
1 / 12
DvoracUtvrdaMuzeji

Opis

Znaš li da ga je jedan od najboljih i najpriznatijih svjetskih turističkih magazina Conde Nast Traveler svrstao među 12 najljepših dvoraca u Europi? 🏰 Zašto je to tako, najbolje je da odeš i otkriješ. 😉

Šetnja naljepšim parkom tik ispod dvorca

Park ispod kojeg hlapi jezerce je među najljepšima u Hrvatskoj, ali ima i među najljepšim šetnicama. 🌿 Šetajući oko jezera divit ćeš se obrisu dvorca na površini vode i svim bojama prirode koja te okružuju. Ono što ne smiješ propustiti je vožnja na jezeru, kao ni šetnja oko cijelog jezera.

Što kažu o dvorcu? 🏰 "Ovo je izvrsno mjesto za provesti dan u prirodi. Šetnja u krug oko jezera oduzima dah, a sama priroda je nevjerojatna i slikovita. Postoji oko 6 km dobro održavane staze. Uživali smo u pogledu na dvorac i prirodu općenito. Bio je to savršen način da završimo svoj dan." - M.B.

Poučna staza "Put vila"

Ono što moraš posjetiti je i poučnu stazu "Put vila" kojom ćeš uz 20 poučnih točaka otkriti prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan 🌲 i okolice. Za otprilike pet kilometara trebat će ti sat i pol lagane šetnje, a predah možeš potražiti u ribarskoj kućici, koja je ujedno i info točka. 😉

  • Vrijeme trajanja: 01:20 min
  • Ukupna duljina: 5 km
  • Utrošak energije: do 1000 kalorija
  • Zahtjevnost: lagana
  • Markacija staze: dobra

Muzej Trakošćan

Ako te stvarno zanima povijest, nemoj propustiti posjetiti i muzej sačinjen od vrijednih zbirki slika, namještaja, oružja i brojnih drugih povijesnih predmeta. Na njihovoj web stranici čak možeš i virtualno proći dvorac. Wow! 😉 Koje sve prostorije možeš obići? Tu je: tamnica, dvorska kuhinja, lovačka dvorana, predvorje, knjižnjica, viteška i obiteljska dvorana, mali salon i dvorište te mnoge druge.

Bogata povijest dvorca 🏰

Trakošćan je dvorac koji je nastao krajem 13. stoljeća, a naziv je dobio prema tračkoj utvrdi (arx Thacorum) ili po vitezovima Drachenstein koji su u to vrijeme tu gospodarili.

Nažalost, ne znamo tko su bili prvi gospodari, ali znamo da u 14. stoljeću gospodarenje dvorcem prešlo na grofove Celjski. Oni su istovremeno gospodarili i čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i od tada Trakošćan prelazi iz ruke u ruku. Takvu su sudbinu imali i mnogi drugi poznati dvorci. Kasnije, Trakošćan pripada vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu pa podbanu Ivanu Gyulayu, da bi na kraju 1566. godine došao u ruke države.

Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću, čime dvorac 1584. godine stječe obitelj Drašković.

No jedno je sigurno, Trakošćan je dvorac koji uvijek oduševljava, a nije bitno koliko ga puta posjetiš. Zato nemoj propustiti priliku i dođi naučiti nešto više o povijesti hrvatskih prostora, a uz to provedi dan okružen prirodom. 😄

Fotografije: Riana Petanjek

Trakošćan 4, 42253, Bednja
10:00 - 18:00
DvoracUtvrdaMuzejiJezeraPlanineŠetnicaPoučna stazaŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Otkrij zašto je dvorac svrstan među 12 najljepših u Europi
  • Nauči nešto novo o jednima od vlasnika - obitelji Drašković
  • Uživaj u šetnjama pored jezera ispod dvorca