Dvorac Stara Sušica

Posjeti dragulj Gorskog kotara koji će te podsjetiti na Hogwarts
Stara Sušica bb, 51314, Stara Sušica
1 / 6
DvoracZnamenitostiKapela

Opis

Predivan dvorac u blizini Ravne Gore, smješten u netaknutoj crnogoričnoj šumi, koji će te sigurno podsjetiti na Hogwarts🏰

Dvorac Stara Sušica

Na karti Kulturne rute “Putovima Frankopana”, dvorac Stara Sušica je mjesto u kojem je njihova baština djelovala kao nadahnuće novim naraštajima. Dvorac su podigli Frankopani, a u 19. stoljeću bio je vlasništvo grofa Lavala Nugeta.

Riječki trgovci Josip Neuberger i Feliks kupili su dvorac 1890. godine i temeljito ga obnovili u duhu ondašnjeg vremena. Dvorac je takav ostao do danas. Nadogradnjom kule i tornja, dvorac je dobio svoj konačni oblik! Znaš li da je u to vrijeme u blizini dvorca postojala i staklarna, a uzvodno od nje pilana koja je imanje i dvorac opskrbljivala električnom energijom?

Dvorac je zapravo dječje odmaralište

Dvorac je u vlasništvu grada Rijeke, a njime upravlja Dom Mladih koji omogućava mladima razne zabavne aktivnosti i programe. Dvorac je u funkciji dječjeg odmarališta u kojem oni mogu boraviti. Neki ga od milja zovu "hrvatskim Hogwartsom", što nije daleko od istine jer mladi koji borave u dvorcu mogu prisustvovati tematskim radionicama "Harry Potter."😍 Mogu sudjelovati i u stolarskim radionicama te školi skijanja i maloj planinarskoj školi. Na imanju se nalazi i renovirano igralište za djecu.

Kapelica 💒

U neposrednoj blizini dvorca Stara Sušica nalazi se kapela Vjere i otpora koja je posvećena sv. Antunu Padovanskom koji je zaštitnik Stare Sušice.

Davno u prošlosti, kapelicu su spalili i opljačkali Osmanlije, a onda je sagrađena nova 1874. godine. Svake godine se 13. lipnja ovdje ispred kapelice održava tradicionalna, slikovita procesija uz blagdan sv. Antuna!

Centar za posjetitelje o velikim zvijerima🐻

Znaš li da su sve pasmine pasa nastale udomaćivanjem vuka u procesu koji je započeo prije otprilike 100.000 godina?

Osim kapelice, ovdje se nalazi i Centar za posjetitelje o velikim zvijerima s ciljem da se potakne lokalno gospodarstvo. Koje su tri velike zvijeri koje obitavaju ovim područjem? Smeđi medvjed, euroazijski ris i sivi vuk. Ovdje ćeš moći saznati sve zanimljivosti o velikim zvijerima. Najbolje je da se zaputiš ovdje na kratki, ali zabavni izlet.

Projekt je trenutno u završnoj fazi, a službeno se otvorenje očekuje najkasnije 1. svibnja 2021. godine!

Dvorac je stvarno dragulj Gorskog kotara😍, a ukoliko se nađeš u blizini, svakako svrati i razgledaj ga, barem izvana! Sigurni smo da ćeš otići doma s puno super fotki! 📸

Foto📸: Upoznaj Hrvatsku

UPOZNAJ LIKU I GORSKI KOTAR

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Stara Sušica bb, 51314, Stara Sušica
DvoracZnamenitostiKapelaŠetanje