Dvorac Pejačević

Dvorac u Virovitici koji će te ostaviti bez daha
Trg bana Josipa Jelačića 23, 33000, Virovitica
1 / 4
ObilazakDvoracMuzeji

Opis

Slavonski gradovi i sela oduševljavaju svakoga tko ih posjeti. Toliko da se uvijek požele vratiti. Regija je bogata vinom, ukusnom hranom, običajima i tradicijom, ali i kulturom. Posebno Virovitica gdje se skriva jedan od najljepših hrvatskih dvoraca - Dvorac Pejačević. 😍

Nalazi se u samom središtu Virovitice, a izgrađen je na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Jedan je od niza slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević koja je upravo po svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”.

Radi se o jednokatnoj, jednokrilnoj građevini u čijem su se prizemlju nalazile gospodarske prostorije. One na prvom katu su bile reprezentativne kao što je to uobičajeno za arhitekturu dvoraca tog vremena: s tri rizalitna istaka, površine od oko 3.000 metara kvadratnih što ga čini jednim od većih hrvatskih dvoraca. Godine 1969. dvorac je postao spomenikom kulture prve kategorije.

Dvorac Pejačević danas

Tijekom obnove dvorca Gradskom je parku vraćen perivojni izgled, posađena su nova stabla, grmlje i ukrasno raslinje. Uređene su šetnice u parku, kao i šetnica ispred Gimnazije Petra Preradovića koju krasi nova, moderna fontana. ⛲ Postavljeni su i dizajnerski drveni mostovi od kojih svakog veže posebna priča vezana uz Viroviticu.

Mostovi

Virovitica je u povijesti bila poznata i kao „mala Venecija“ s čak 16 mostova u samom centru grada. Kao posveta tom vremenu, prilikom obnavljanja Dvorca postavljeno je 5 dizajnerskih drvenih mostova od kojih svaki priča svoju priču. Most ljubavi vodi prema Crkvi sv. Roka i ima posebno proširenje na kojem se mladenke vole fotografirati s Dvorcem Pejačević u pozadini. Raznovrsne poglede na sam Dvorac daje Most zrcala, a Gimnazijski most se najčešće koristi za druženje virovitičkih generacija. Portal most predstavlja „prolaz“ iz stare Virovitice u novu urbanu Viroviticu, a Glazbeni most svira kako posjetitelji po njemu hodaju i postavljen je u blizini mjesta na kojem je nekad u povijesti bila Glazbena škola. ❤️

Drveno doba

Glavna tema novog stalnog postava Gradskog muzeja Virovitica je „Drveno doba“. Prikazuje se drvo kroz nekoliko segmenata povijesnog razvoja samog grada te starosjedilaca Virovitice – Mikeša. U zapadnom krilu Dvorca prikazano je drvo u životu građana. U sobi Šuma se mogu čuti zvukovi šuštanja lišća i osjetiti mirisi šume, a pronaći ćeš i sobe koje prikazuju drvo u svakodnevnom životu kroz sukob seljačke obitelji i građanske obitelji. Uz to, vidjet ćeš i sobu Ženski svijet koja se smatra najintimnijom prostorijom u svakom domu.

U istočnom je krilu, uz salon obitelji Pejačević s velikim drvenim klavirom, prikazano drvo kao sredstvo privređivanja kroz prikaz starih virovitičkih obrta i cehova te tvornice namještaja koja je izgradila Viroviticu. U potkrovlju Dvorca prikazano je drvo u društvenom, duhovnom i sakralnom životu Virovitičana kroz prikaz starih drvenih instrumenta, udruge KUD Virovitica, Gradske glazba i HPD Rodoljub te oltara drvene crkve iz Sedlarice.

Edukativni i zabavni sadržaji

Osim kulturnih i povijesnih sadržaja, dodani su i brojni multimedijalni i ostali sadržaji s fokusom na turistički doživljaj. Imaš mogućnost rezanja pilom u samom Muzeju, a možeš se i "natjecati" s ostalim posjetiteljima u rezanju debla različitih vrsta drveta. Uz to, možeš slušati stari mikeški dijalekt na starinskim radio aparatima, rješavati kvizove s mikeškim riječima, elektronski poslati mikeške recepte starih tradicijskih jela te se educirati o različitim načinima češljanja kose drvenim češljevima u različitim periodima ženina života i slično.

Tema „Drveno doba“ raširena je po cijelom gradu preko poučne staze „Drvoredima Virovitice“ gdje su postavljene drvene ploče sa slikama Virovitice kakva je nekad bila te interpretacijom urbanih legendi o virovitičkom Romeu i Juliji, Marinovom mostu, Maloj Veneciji, Šetalištu Edite Schubert, klizalištu oko Dvorca i slično.

Radno vrijeme TIC-a sa suvenirnicom i Gradskog muzeja Virovitica:

Ponedjeljak: 09:00-14:00 sati Utorak – petak: 09:00-19:00 sati Subota: 10:00-14:00h i 16:00-19:00 sati

Dvorac Pejačević će te oduševiti ljepotom i pričama koje skriva. #putujlokalno i otkrij posebnost ovog povijesnog dvorca. 😊

UPOZNAJ SLAVONIJU I BARANJU

DRUŠTVENE MREŽE

Tvoj inspirativni izvor doživljaja u Hrvatskoj

Trg bana Josipa Jelačića 23, 33000, Virovitica
ObilazakDvoracMuzejiZnamenitosti

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Saznaj zašto su Viroviticu zvali "mala Venecija"
  • Educiraj se uz brojne kulturne, povijesne i multimedijalne sadržaje
  • Prošetaj se poučnom stazom "Drvoredima Virovitice"