Dvorac Jakovlje

Istraži malu umjetničku koloniju uz stari plemićki dvorac
Ulica Adela Sixta 1, 10297, Jakovlje
1 / 6
ObilazakDvoracZnamenitosti

Opis

Tražiš poseban dvorac s umjetničkom dušom?

Blizu Zagreba, u maloj općini Jakovlje posjeti istoimeni barokni dvorac gdje je pokrenuta Prva međunarodna kiparska kolonija.

Koja je priča? Krajem 18. stoljeća pretpostavlja se da ga je sagradila obitelj Oršić, stara hrvatska plemićka obitelj. Nakon njih bilo je puno drugih vlasnika, među kojima čak i Čeha i Austrijanaca.

Nakon Drugog svjetskog rata dvorac i imanje su nacionalizirani te pretvoreni u školu i učiteljske stanove. Selo Jakovlje prodaje dvorac hrvatskoj umjetničkoj udruzi i od tada ga koriste umjetnici. Unutar, a i van zidina, djela četrnaestero umjetnika našli su svoj dom. I dan danas nekoliko njih i dalje klepa, obrće, navrće, spaja, lijepi i boja. 👨🏼‍🎨

Neobična priča dvorca još je neobičnija jer su njegovu zapuštenost, u prošlom stoljeću dodatno dokrajčili požar i potres. Svjetlo na kraju mračnog tunela bio je akademski kipar Ratko Petrić koji je '93. pokrenuo izložbu “Art Uskrsa – Uskrsli Art” i time pokušao zaraditi za obnovu dvorca. Nažalost, nije uspio! Sreća u nesreći je da je pokrenuta već spomenuta kolonija i da je dvorac utočište i inspiracija umjetnicima.

Jakovlje nije u savršenom stanju, ali je zbog neustrašivog Petrića postalo jedno jako zanimljivo mjesto. Prošetaš li okolišem dvorca, nećeš ostati ravnodušan na djela brojnih afirmiranih i neafirmiranih umjetnika.

Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca, što ih na neki način čini d(i)jelom okolne prirode. Definitivno vrijedi posjetiti taj inspirativni spomenik umjetničkoj ljubavi, nadi i naivnosti.

Ulica Adela Sixta 1, 10297, Jakovlje
ObilazakDvoracZnamenitostiŠetnicaŠetanje

Za one koji žele savjet više

Isprobali smo, isprobaj i ti!
Preporučuje
  • Upoznaj čak 50 umjetničkih djela
  • Uživaj u savršenom miru prirode
  • Posjeti super pizzeriju Domagoj gdje nećeš ostati gladan