Dubrovačke gradske zidine

Prošetaj kulturno povijesnom baštinom Dubrovnika
Dubrovnik, 20000, Dubrovnik
1 / 10
UtvrdaStari gradMuzeji

Opis

Gradske su zidine nekada bile simbol moćnog obrambenog sustava, a danas su jedinstvena kulturno povijesna baština Dubrovnika. Definitivno su najveća turistička atrakcija i najposebniji dio grada. Još je veći doživljaj kada ih možeš istražiti u miru, laganom šetnjom duž dva kilometra uređenih staza. 😍

Dubrovačke gradske zidine predstavljaju jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi, a gradnja prvih tvrđava započela je još u 8. stoljeću. Intenzivnija gradnja je trajala od sredine 15. do kraja 16. st., a iako ih je 1667. godine pogodio potres, zidine se nisu puno oštetile.

Otkuda krenuti?

Na gradske zidine možeš ući kroz tri ulaza:

 • na Stradunu kod Vrata od Pila – glavni ulaz,
 • kod Pomorskog muzeja - tvrđave sv. Ivan i
 • kod crkvice sv. Luke na istoku.

Cijena ulaznice:

 • Odrasli: 200kn
 • Djeca, mladi (8 – 15 godina) i studenti: 50kn
 • Grupe: odrasli (vaučer) – 200kn, djeca i mladi (vaučer) – 50kn

Imamo i jednu dobru vijest za tebe. 😉 Članovi Travel Advisora su nam otkrili kako domaći imaju popust, pa zidine možeš razgledati za 50 kuna po osobi. Jedino što trebaš napraviti jest poslati upit na gradske.zidine@gmail.com i pokazati odgovor na mail prilikom kupnje karte te priložiti svoju osobnu iskaznicu. Top, zar ne? 😄

A sada saznaj što sve predivne gradske zidine skrivaju. ❤️

Tvrđave

Povijesne zidine okružuju grad u obliku nepravilnog višekutnika, a vidjet ćeš 16 kula i bastiona te ukupno pet tvrđava:

 • Minčeta,
 • Sv. Ivan,
 • Bokar,
 • Lovrijenac i
 • Revelin

Minčeta

Oduševit će te dominacija tvrđave Minčeta najvišim sjeverozapadnim dijelom grada. Baš zbog svoje pozicije, kula predstavlja simbol obrane Dubrovnika. Na njoj uvijek vijori zastava Lijepe naše, a ljeti ćeš vidjeti i zastavu Libertas. Uz nju su sastavni dio gradskih zidina i tvrđave Bokar i Sv. Ivan.

Bokar

Tvrđavu Bokar ćeš pronaći na jugozapadu, na uglu gradskih zidina, a poznata je i pod imenom Zvjezdan. U 15. stoljeću je korištena za obranu zapadne lučice Grada, jarka i Vrata od Pila.

Sv. Ivan

Tvrđava sv. Ivan je sagrađena 1346. godine, a u prošlosti je bila jedna od najvažnijih utvrda u obrani grada jer je štitila ulaz u gradsku luku s jugoistočne strane. Kada se spustiš do prvog i drugog kata vidjet ćeš Pomorski muzej gdje je izložena muzejska građa iz pomorske prošlosti dubrovačkog kraja. Možeš ga posjetiti svakim danom osim ponedjeljkom, od 10 do 18h.

Cijena ulaznice:

 • Odrasli: 130kn
 • Učenici i studenti: 50kn

Nekoliko stepenica niže, u prizemlju, posjeti Akvarij i otkrij tajne predivnog Jadrana. Oduševit će te čak 31 akvarijski bazen u kojima se nalazi bogat životinjski i biljni svijet Jadranskog mora. Dobrodošlicu će ti poželjeti velika pitoma kirnja, neumorni orhani i glavata želva. Vidjet ćeš i hobotnicu, morskog konjića te brojne vrste riba i rakova. 🦞 Akvarij u periodu od srpnja do rujna možeš posjetiti svakim danom osim ponedjeljkom, od 9 do 19h.

Cijena ulaznice:

 • Odrasli: 60kn
 • Djeca (4 – 12 godina): 20kn
 • Djeca do 4 godine: besplatno
 • Grupa (min 30 ljudi): 30kn

Ispod sv. Ivana ćeš pronaći i Porporelu – susretište zaljubljenih, šetalište i kupalište stanovnika stare gradske jezgre. 🏖️ S nje ćeš vidjeti i tvrđavu Revelin koja se nalazi na istočnom ulazu u grad te je jedna od tvrđava koje su izdvojene iz gradskih zidina.

Revelin

Iako je tvrđava odvojena od zidina, dijelom se uklapa u obrambeni kompleks Vrata od Ploča. Tip je utvrde koja je s tri strane opkoljena jarkom, a s četvrte se nalazi more. 🌊 Upravo je zbog toga bila teško osvojiv dio Dubrovnika. Unutrašnjost i terasa tvrđave danas imaju funkciju scenskog prostora i koncertne dvorane u kojoj možeš poslušati nastup Dubrovačkog simfonijskog orkestara ili pogledati razne scenske priredbe koje se izvode za vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara. 🎶

Lovrijenac

Tvrđava Lovrijenac se nalazi na zapadu te je kao i Revelin izvan sklopa gradskih zidina. Također čini dio obrambenog sustava - sagrađena je kako bi se zaštitio zapadni morski prilaz gradu. Do nje možeš doći s morskog žala u „Pilama“ i to penjući se šumovitom stazom. Na ulazu u tvrđavu ćeš primijetiti latinski natpis: Non bene pro toto libertas venditur auro – Sloboda se ne prodaje ni za svo blago svijeta. Istina, zar ne? Vidjet ćeš i Kapelu sv. Lovre, ali i prekrasno unutrašnje dvorište koje čini idealni prostor za dramske izvedbe.

Jedinstvenost, posebnost i ljepotu Dubrovačkih gradskih zidina prepoznao je i UNESCO koji ih je uvrstio na listu Svjetske baštine. Zar nije vrijeme da i ti prošetaš njima? 😊

Fotografije:

 • Izvor: TZ grada Dubrovnika
 • Autor: Igor Brautović
Dubrovnik, 20000, Dubrovnik
UtvrdaStari gradMuzejiObilazakKapelaGrad