Biciklizam Žminjka

Pitoreskna vožnja Žminjom i okolicom
Žminj, 52341, Žminj
1 / 6
CrkvaBicikliranje

Opis

Bicikliranje je jedan od najboljih načina za otkriti mjesta puna tajni. Sjedni na svoj bicikl i otkrij ljepotu Žminja! 🚴🏼‍♀️

Start

Start staze kreće iz Žminja, pored Kule. Vožnju nastavljaš prema trgu ispred župne crkve svetog Mihovila, nakon čega skrećeš lijevo i spuštaš se nizbrdo po staroj kamenoj ulici „Štradi“ te prolaziš kroz stari dio grada. S desne strane uočit ćeš „Kanoničku kuću“ izgrađenu u 16. st. s polukružnim prozorima i istarsko renesansnim ukrasima.

Crkva Sv. Foške

Po završetku kamene ulice proći ćeš pored groblja te šumskim putem dolaziš do sela Galanti. Asfaltiranom cestom krećeš prema Damijanićima te skrećeš na šumski put do crkve Sv. Foške koja je sagrađena 1729. godine. S južne strane crkve postojao je trijem koji je nakon 2. Svjetskog rata srušen.

Sv. Juraj

Spuštajući se u selo Laginji ulaziš u Žminjsku bošku te prolaskom kroz istu dolaziš do sela Tankovići. Na putu iz Tankovića prema Jurićima u šumi naići ćeš na ostatke kamenog naselja. Dižeš se sve do vrha Sv. Juraj, koji je jedan od viših vrhova u Istri. Spuštajući se s vrha prema selu Orbanići proći ćeš kroz Križance i Kuhare.

Latus

U Orbanićima se nalazi mljekara Latus koja nudi široku paletu domaćih mliječnih proizvoda. 🧀 Put se nastavlja te prolaziš kroz staru voltu i dolaziš do Istarskog Ipsilona, prolaziš ispod nadvožnjaka te makadamskim putem dolaziš u selo Krničari. Putem ćeš se susresti s lokvama koje su nekoć služile za napajanje domaćih životinja. Asfaltiranim putem prolaziš kroz sela Milanezi, Maraškini i Kršanci te se lagano uspinješ do sela Debeljuhi.

Modrušani

Prelaskom preko glavne ceste dolaziš do sela Modrušani. Tamo se nalazi ruševina stare škole pored koje prolaziš i nakratko skrećeš na „Balski put“ koji nas vodi do crkve Majke Božje od Svetomora. Od stare ranoromaničke crkve, najvjerojatnije iz 12.st., sačuvali su se donji dijelovi perimentalnih zidova i apsida s polukružnim prozorčićem. Na pragu sjevernog prozora zapadne fasade u trijemu uklesana je 1666.godina. Današnji naziv crkvice Svetomora potječe od starijeg naziva Stumoran koji se još danas čuva u zaselcima oko crkvice.

Kraj

Nakon Crkve prolaziš makadamskim putem do sela Tomišići te nastavljaš prema Leprinčanima i prolaziš pored jedne od najvećih pučeva na Žminjštini. Put te vodi prema starom dijelu Žminja i uspinjajući se kroz uske ulice dolaziš do cilja.

A sada nekoliko korisnih informacija o stazi 😉

Duljina staze: 23 km

Vrijeme: 2:30 h

Uspon: 429 m

Podloga: Asfalt 9 kilometra, makadam 14 kilometar

Težina: 5/10

Ovdje možeš skinuti .gpx datoteku staze.

Kreni u novu avanturu i istraži ovaj mali kraj! 😍

CrkvaBicikliranje